Milli Mücadele yıllarında Balıkesir’de düşman askerlerine karşı direnç gösteren, milli toplantıların yapılmasına kolaylık sağlayan yerel kahramanlardır tülütabaklar. Türk Kurtuluş Mücadelesinin başlangıcından işgal yıllarının sonuna kadar çok önemli faaliyetlerle ülke genelindeki direnişin sembollerinden birisi olmuştur ve günümüze kadar ölümsüzleştirilmiştir. Kurtuluş günlerinin yıldönümü, çeşitli kültürel faaliyetler, Belediyelerce yapılan etkinlikler gibi farklı aktivitelerde karşımıza çıkarlar ilginç görüntüleriyle.

Tülütabaklar; işgal yıllarında Balıkesir'de keçi ya da koyun postu, atkuyruğu, baca kurumu, çan ve değneklerle korkutucu bir görünüme kavuşarak Yunan askerlerine karşı çıkan deri ustaları, yani "debbah"lardır.

Eline silah dahi almadan düşmana korku salan tülütabaklar şehirde adeta efsaneye dönüşmüş ve günümüze kadar ulaşmıştır.

Tülütabaklar ülke genelinde yalnızca Kuva-yı Milliye Şehri Balıkesir’de kurtuluş gününde gösteri yapan, bu gösterilerle milli toplantıların yapılmasına zemin hazırlayarak toplumsal dayanışmanın en güzel örneğini sergilemişlerdir.

Korkutucu görüntüleri ve genellikle nereden çıkacakları belli olmayan tavrıyla insanlarda korku ve eğlence ile seyirlik bir haz yaratıyor bu debbahlar.

Türk ordusunun Balıkesir'e girmesi ile 6 Eylül 1922 tarihinde, Balıkesir'in Yunan işgalinden kurtulmasından günümüze dek her 6 Eylül günü ve kurtuluş etkinlikleri kapsamında şehirde yerlerini alıyor bu korkunç görünümlü kahramanlar.

Her Balıkesir’li bu ilginç kostümlü yerel kahramanların boyalarından kendilerine sürmesi ile Kurtuluş Günün de nasibini alıyor. Hal böyle olunca ilginç ve korkunç görünümleriyle akla kazınan bu kahramanlar sizin de kurtuluş günü etkinliklerinde her an karşınıza çıkabilir.