Hakikat nedir? Nasıl ulaşılır bu soruyu sıkça sorgularız hep. Hayatın anlamı nasıl idrak edilir? Basitçe yorumlayacak olsam ‘Uyku geldiğinde uyumak ,acıkınca yemek yemek ,üzülünce ağlamak diyebilirim.Yaşamın anlamı keşfedilir böylece.Dalga geçmek değil bu yaşam düşünerek çözülmüyor.Hakikat aranarak bulunmuyor.Zihni boşalmadıkça insanın çeperin dışına çıkışı mümkün olmuyor genelde.
İki adam rüzgarda dalgalanan bayrak hakkında tartışıyorlarmış.Biri gerçekten hareket edenin rüzgar olduğunu savunurken diğeri kabul etmeyerek hareket edenin bayrak olduğunu savunmuş. Oysa ki ne bayrak ne de rüzgar hareket eden. Sizce nedir harekette olan ? 
Hareket zihindedir. Bilimi yok saymak değil bu. Bayrak ve rüzgar hareket etmeyi bilmez, sadece doğanın gerektirdiği gibi davranır. Zihinse bunu kalıplar halinde düşünüyor.Mesela su yüz derecede kaynar,rüzgar cisimleri hareket ettirir.İşte tamda bu nedenle zihnin aydınlanması için önündeki tek engel zihin değildir.Aydınlanma olmadan yaşam çözülmüyor.Hakikat tesadüf değildir hiçbir zaman.Aydınlanma rastlantısal,rastgelmedir.Ancak hiçbir şey yapmadan öylece otur ve bekle demekte değildir.
Tesadüfler her zaman çabalayanlar hakikati bulmak için uğraşanlar için gelir.Fakat onların çabaları neticesinde bulmaz insanları.Bu yüzden asla çabalamayı ,bir şeyler yapmayı bırakmayın.Yaşamda sadece bilinmeyene karşı hazırlıklı olmalı,aynı zamanda tesadüflere kapıyı aralamayı da unutmamalı!
Şunu unutmamak gerekir diye düşünüyorum.İçinde bulunduğumuz hiçbir arayış aydınlanmanın nedeni olmuyor.Çabalarımız bir neden değil sadece davettir.Bunu bilerek beklenti içine de girmemek lazım.Beklenti zihni devreye sokar merkezden gittikçe uzaklaşır insan.
Tesadüflere hazır olmayı seçin her daim.Hakikate davetiye çıkarmalı. O bir misafir.Siz sadece hazırlıklı olun.Davet olmadıkça misafir de olmaz yaşamda..