Haksızlığa uğradığımız bir konu ya da olumsuz bir düşünce içinde kaldığımız vakitlerde kendimizi sevgisiz, değersiz hissedebiliriz. Belki de en çok anlaşılmadığımızı düşündüğümüzde bunun karşımızda ki kişiyle alakalı olduğuna inanırız. Yani o beni anlamıyor, o beni sevmiyor ya da o bana değer vermiyordur açıklamalarımız. Böyle düşünür ,kendimizi buna inandırırız. Çoğunlukla bu duruma tahammül edebilirken bazı anlarda ise sabrın sonuna gelirken buluruz kişileri. Karşı tarafa çevrilen oklarda ise kimse kendisini görmek istemez.Hedef olarak karşı birey sorumlu tutulur.
Kişiler kendilerini mağduriyet çatısı altına alır böyle durumlarda ve mağdur biriymiş gibi davranılmaya ya da kendilerine davrandırmaya devam ederler. Üstlenilen rol mağduriyet olduğunda ve bu şekilde kabul gördüğünde ise suistimaller artar.. Anlaşılmamanın, değersiz ya da sevgisiz hissettirilmenin hep mi başkalarıyladır ilişkisi? Bireyin kendisine sorması gereken ve bir türlü bunu sormaya cesaret edemediği soru budur aslında.
Aslında başkaları olarak nitelendirdiğimiz şey belki de cesaretsiz olan yanımızı temsil ediyordur ya da kendimizi görmezden geldiğimiz o kör noktayı.
Kendimize biçtiğiniz değerden daha fazlasını dışarıdan bekliyorsak; kendimize yeteni veremeyip bunu bir başkasından umuyorsak işler böyle ilerlememektedir. 
Aslında burada kişi değer görmeyeceğini ve buna layık olmadığını kendine kanıtlamak için bir oyunun içerisinde olduğunu farkedemez.Bireyin kendine yapmış olduğu manipüledir bu durum.Bilinçli ya da bilinçsiz olabilir.Lakin bilinçli de olsa birey kendisine bu durumu kabullendiremeyecektir. 
Sosyal yaşamda en önce kendimize karşı merhametli ve manevi ihtiyaçlarımızı karşılayacak şekilde yaklaşmamız gerekir.Böylece karşı birey ya da bireyler de bu durumu kendilerine empoze edebilsin.
Kendimizle kucaklaşmayı öğrendiğimizde başkaları da sizi tepe taklak edemeyecektir. Öz saygı her daim karşı saygınlığı doğurur.Benliğimiz içinde sevgiyi kabul ederek kendimize karşı böyle yaklaştığımızda, karşı bireylerden de aynı tutumları görmemiz mümkün olacaktır.