İletişim ilk çağlardan bu yana kişiler arasında anlaşma ve anlam kurmayı sağlayan önemli bir kavram olmuştur.İnsanlar konuşarak anlaşmayı geliştirmeden önce beden dili ile anlaşmayı keşfetmişler ve bu  şekilde iletişimde olmuşlardı.Günümüz iletişiminde ise beden dilinin hala aktif ve oldukça önemli bir rolü bulunuyor. Beden dili insanların ilk anlaşma aracı ve ilk dili olmuştur. Bedenlerinin dili aracılığıyla insanlar duygularını, düşüncelerini, isteklerini, ihtiyaçlarını ve ruhsal özelliklerini başka insanlarla paylaşmışlardır.   İnsan yaşamı boyunca çoğunlukla farkında olmaksızın günlük beden dilini son derece etkili olarak kullanır. Bedenimiz olaylara ve durumlara karşı çok daha fazla tepkiler verir. Gerçek duygu ve düşüncelerimizi kelimelerin arkasına gizlemek mümkün olabilirken beden dilimizi gizlememiz çoğu zaman mümkün değildir. Duygu ve düşüncelerin anlaşılmasında kelimeler değil beden dili esastır
 Araştırmalar gösteriyor ki bir konuşma da kelimler %10, ses tonu %30, %60 oranında da beden dili etkilidir. İyi bir konuşmacı konuyu dinleyicilere aktarırken aynı zamanda beden dilini de etkili biçimde kullanmak oldukça önem taşır. Beden dilinde kültürler arası farklar da vardır. Korku, heyecan, üzüntü, sevinç vb. duyguların beden dili ile ifadesi bütün kültürlerde aynıdır. Farklar ayrıntılarda göze çarpar. Örneğin;Japonlar hayır olmaz anlamında başını iki yana sallarken  bizim kültürümüz de başı yukarı kaldırmak veya kaşları yukarı kaldırmak hayır anlamı taşır.
  Çevrenizde olumlu izlenim bırakacak beden dili özelliklerinden bazılarına değinecek olursak;
1.    Göz teması:İnsanların yüzüne bakanlar bakmayanlardan daha çok etki yaratır.. İnsanlarla onları rahatsız etmeyecek ölçüde mümkün olduğu kadar göz teması kurun.
2.    Yüz ifadesi: Canlı olun mümkün olduğu kadar sıcak ve dostça tebessüm edin. Yüzünüz çevrenize olan ilginizi yansıtsın.
3.    Baş hareketleri: Karşınızdaki konuşurken sık sık başınızı hafifçe aşağı yukarı hareket ettirerek onu dinlediğinizi ve anladığınızı hissettirin. Söyleneni kabul edip etmemeniz önemli değildir. Sizinle konuşanın anlaşıldım duygusunu yaşatın.Dikkate alınan bir birey kendini daha nitelikli ifade eder.
4.    Jestler: Çok aşırıya kaçmadan jestlerinizi kullanın ellerinizi cebinizde tutmaktan kollarınızı kavuşturmaktan ellerinizle ağzınızı örtmekten kaçının. Açık ve anlaşılır jestleri tercih edin.
5.    Beden duruşu: Ayaktaysanız dik durun. Oturuyorsanız sandalye ve koltuğunuzu tam olarak doldurun ve arkanıza yaslanın. Birisi ile konuşurken ve birisi doğrudan sizinle konuşurken öne eğilin ve ilginizi gösterin.
6.    Yakınlık: insanlara daima onları rahatsız etmeyecek mümkün olan en yakın mesafede durmaya gayret edin.
7.    Yöneliş: Daima konuştuğunuz veya sizinle konuşan insana dönük durun. İkiden fazla insanla bir grup oluşturuyorsanız sizin için önemli olanların dışındakilere merkezinizi kapatmayın. Mümkün olduğu kadar çok kişiye açık olun.
8.    Konuşmanın sözel özellikleri: Çok fazla ve hızlı konuşmaktan kaçının. Bir topluluk içinde dinlediğiniz kadar konuşmaya gayret edin. Sesinizin yüksekliğini ve tonunu bulunduğunuz çevreye göre ayarlayın.
Çevrenizden göreceğiniz saygı itibar ve saygı kendinize gösterdiğiniz özen kadardır.Bu nedenle önce kendinize özen göstererek karşı tarafa karşı poztif ve olumlu olmayı unutmayın.Nitelikli ve kalite iletişim içinde olduğunuz zamanlar dileği ile sağlıcakla kalın:)