İnsan alçaldıkça nasıl yükselecek diyeceksiniz? Bu alçalmada kasdetmiş olduğum mecaz tabi ki hoşgörü ve tevazu içeriyor. Kibir zerrede olsa barındırma kendinde alçaldıkça yükselir gönül demişler. 


Farklı farklı düşüncelere göre mütevazılık için cahillikten ileri geldiği söylenirken, aslında tam aksine kendine güveni ifade ettiğini ortaya koymakta bu kavram.


 Mütevazılığın varlığının bireyleri en çok etkilediği yönünün anlaşılmasının güç olmuş olması sanırım. Mütevazı bir insanı anlamak zor olur hele ki bu zamanda ama o insanı iyi anlarsanız ,nasıl bir güzel alçak gönle sahip olduğunu da anlamış olursunuz. Bu devir de olmayan ama olması her insanda olması gereken bir özelliktir aslında mütevazılığın.Böbürlenmenin karşıtlığı olarak düşündüğümüz mütevazılık aslında böbürlenme ile ilişkilendiremeyeceğimiz bir ifadedir desek yanılmış olmayız.Kendini bilen insanlar için durum böyle olacaktır çünkü.Kişinin kendini diğer insanlardan daha mütevazı olarak nitelendirmesi çok göze batmazken ben mütevazıyım demek kişiyi bu kavramdan uzaklaştırıyor epeyce.


Bazıları mütevazılığı kendini diğer insanlardan yüksek standartta görmek olarak nitelendirebiliyor ne yazık ki.Kimilerine göre mütevazı kişi kendini daha manevi dünyada ve sosyal dünyada görebiliyor.
Herkesin eksiği olabilir. İnsanların eksiklerini giderirken veya kırmamak için görmezden gelirken en hassas davranış biçimdir mütevazı olabilmek. Sosyal yaşamımızda bu kavram oldukça önemlidir aslında bizler için. Evde,işte, okulda ,kurumlarda hatta özellikle makam mevki için ilke olmalıdır ki sosyal yaşama kaliteyi çekebilme hedefi ile güzel işlere imza atmanın temelini oluşturabiliriz böylece.Tevazu ve mütevazı sahibi olarak başarılmayacak hiçbir iş yoktur fikrindeyim.


Hayat boyu hiç ummadığımız insanlardan bile öğreneceğimiz o kadar çok şey var ki. Her okulu bitirebilirsiniz ama yaşamınız boyunca hayat okulunuz hiç bitmeyecektir.Bu okulun anahtarı ise mütevazı olmaktır.


Günümüzde modası geçmiş bir koleksiyon tepkisi sindirilmiş olsa da mütevazılığın modası hiç geçmeyecektir. İnsan alçaldıkça yükselir.