Birçoğumuzun evini paylaştığı, çoğumuzun sokakları, parkları paylaştığı can dostumuz olan hayvanların günü bugün. Her yıl 4 Ekim dünyayı paylaştığımız hayvanların günü olarak kutlanıyor. 
Hayvanları korumak ve bu konuda farkındalık yaratmak için 1931 yılında Floransa'da kabul edilen Hayvanları Koruma Günü ile hayvanlara daha iyi muamele edilmesini savunan ve hayvan refahı için mücadele eden insanlar bir araya geliyor. Peki ya günümüzde bu durum nasıl ilerliyor?


Hayvan hakları denildiğinde birçok duyarlı vatandaşın yanı sıra çoğu dernek ve kurumlar çeşitli faaliyet ve çalışmalar sürdürürken ne yazık ki ülkemizde üzücü olaylara da şahit oluyoruz. Hayvanlara yapılan iğrenç istismarlar, işkenceler ifade etmek bile çok zorken gerçeklik olarak toplumda hala bunları yaşıyor olmak ne acı…


Peki ya onların bize verdiği zararlar diyen bir kesim olacaktır birde. Haklılar mı ? diye sorulsa cevabı kısmen gibi görünse de değiller aslında. Bizler değil miyiz onları aç bırakıp saldırgan olmalarını sağlayan ya da yasaklı ırk olan cinsleri canice yetiştirerek sonra canımız yandığında yine feryat figan yakınan. Oysa ki olası afetlerde, kolluk kuvvetlerinin başarılı operasyonlarında ya da çoğu zaman evimizin ya da iş yerimizin güvenliği konusunda onlardan destek aldığımızda durum ne hoş görünüyor değil mi? Peki böyle olmasını sağlamak bizim elimizdeyken neden bu caniliklere demek zor olur ki ?


Yaratılışları gereği konuşamayan, ihtiyaçlarını gideremeyen bu canlıların bize olan zararı gördüğü şiddete karşılık vermek olurken birde onları zararlı olarak tanımlamak vicdanımız açısından uygun olmayacaktır düşününce...


Hayvan sevgimin çok fazla olmadığını düşünerek bir gün apartmanımda doğum yapan bir kedinin yavrularını kokladığına şahit olduğumda hissettiğim farklı ve tarifsiz mutluluk içeren duygularım olduğunu fark ettim. Bir sabah ona günaydın diyerek mama verdiğimde başını avucuma koymuştu. O an ne yapacağımı şaşırmış olsam da bu durum benimde yüzümde tebessüm oluşturma yetti. Akıl ,irade ve vicdan sahibi olan her insan yaşam haklarına saygı gösterir. Bu niyetle savunmasız olan bu can dostların haklarını her daim savunacağımız bilincinde olmak dileği ile tüm pati dostların günü kutlu olsun.