İlk insanlar mağaralarda yaşıyorlardı. Daha sonra su kenarlarına yerleşip toprağı ekip biçmeye başladılar. Ürettikleri ürünleri birbirleriyle değiştirerek alışveriş yapıyorlardı. Zamanla sayıları arttı ve mahalleler, köyler, şehirler ve devletler oluşturdular. Kurulan devletlerin yönetilmesi ve halkın ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyordu. Bunun için devletler yönetim birimlerine ayrıldı. Ülkemizde yönetim birimleri merkezi yönetim ve yerel yönetim şeklinde ayrılmıştır. Yerel yönetimler muhtarlardan ve belediye başkanlarından oluşmaktadır.Köyümüzün Yönetimi,nüfusu 2000’den az olan yerleşim birimlerine köy denir. Mahalleler ise şehirlerin bölündüğü yerleşim birimleridir.

Mahalle ve köylerin yönetimini sağlayan muhtarlar seçimle işbaşına gelirler. Muhtarlar seçilebilmek için kendilerini halka tanıtır ve onların oylarını almak için toplantılar düzenlerler.
Muhtarlarını seçmek isteyen mahalle ya da köy halkı, yani seçmenler, seçim günü seçim sandıklarının bulunduğu okullara gider oylarını kullanırlar. Oy sandıklarına attıkları oylar, oy verme işlemi bittikten sonra sandıklar açılır ve oylar sayılır. En çok oyu alan aday muhtar olarak seçilir. Muhtarlara görevlerinde ihtiyar heyeti yardımcı olur. İhtiyar heyeti muhtarlarla birlikte seçimle belirlenir.
İl ve İlçe Yönetimi ,nüfusu 5000’den fazla olan yerleşim birimleri belediyelerce yönetilir. Büyükşehir, İl ve ilçe belediyeleri olarak hizmet veren belediyeler, belediye başkanları tarafından yönetilirler. Belediye başkanları ve onların yardımcıları olan meclis üyeleri de beş yılda bir yapılan yerel seçimler sonucu iş başına gelirler. Seçimlerde 18 yaşına girmiş her Türk vatandaşı oy kullanma hakkına sahiptir. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde yöneticiler seçimle göreve gelirler.
Belediye başkanları ve meclis üyeleri belediye başkanlığı binasında görev yaparlar.
Belediyeler bir takım kamu hizmetlerini gerçekleştirirler. Bunlardan bazısı şunlardır:

Ulaşım: Belediyeler sorumluluk alanlarına giren yerlerde ulaşımı sağlayacak önlemler alır. Ulaşım güzergâhları ile bu güzergâhlarda çalıştırılacak ulaşım araçlarını belirler. Ulaşım araçlarının denetimini yapar. Uygulanacak ücret tarifesini ilan eder.
Güzel Çevre, Rahat Yaşam:

Yoların bakımlı, yürüme alanlarının düzenli, çevrenin temiz olduğu bir yerde yaşamak insanların en temel ihtiyaçlarıdır. Bu konulardaki hizmetleri belediyelerin ilgili birimleri yapar.

Günün Her Saati Hizmetteler:

İtfaiye hizmetleri belediyeler tarafından verilir ve her an yangın çıkma ihtimali vardır. Bunun için itfaiyeciler her an göreve hazırdırlar.
Zabıtalar gün içerisinde sürekli denetimler yapmaktadırlar.
Şehir içinin temizliği modern araçlarla günün her saatinde yapılmaktadır.Belediyenin temizlik işçileri bize temiz bir yaşam alanı sağlamak için günün her saatinde çöpleri toplamaktadırlar.
Park  ve  bahçeler belediyelerce düzenlenmektedir.Semt pazarları belediyelerin denetimleriyle halkımıza hizmet vermektedir.

Şehrin Görünmeyen Yüzü:

Bir şehrin iki yüzü vardır. Biri, günlük hayatımızı sürdürdüğümüz, evlerin, caddelerin, sokakların, parkların bulunduğu alanlar. Diğeri ise alt yapı olarak adlandırılan evlerin, sokak ve caddelerin altında kalan alanlardır. Altyapı çalışmaları belediyelerin Fen İşleri Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Kanalizasyonla, su ve gaz borularıyla ilgili çalışmalar alt yapı çalışmalarıdır. Yol ve yaya kaldırımları da bu birim tarafından yapılır.Bazı şehirlerde kullanılan metro ile ilgili ulaşım çalışmaları da belediyeler tarafından gerçekleştirilir.

Belediyeler Zor Günlerimizde Yanımızda:

Sel baskını veya aşırı yağışlarda mağdur olan vatandaşlarımızın yardımına belediyeler koşmaktadır. Karla mücadelede, yolların açılmasında, buzlanmanın önlenmesi için tuzlama çalışmaları belediyelerce yapılmaktadır.

Sosyal Hizmetlerde Belediyeler:

Belediyeler İhtiyaç sahibi kişilerin ihtiyaçlarını karşılamada, toplu nikâh ve sünnet törenleri düzenleyerek halkına yardım etmektedir.

Kültür Sanat ve Spor Hizmetlerinde Belediyeler:

Belediyeler düzenledikleri çeşitli kurslarla halkına kültür ve sanat hizmetleri sunmaktadır. Çeşitli tesislerini halka ücretsiz olarak kullanmasına olanak sağlamaktadır.

Belediyeci hele hele Şehri Emin olmak zor zanaattır.