Hayatımızda ki insanların kalitesini nasıl belirleriz? Bunun için standart kabul edilen kriterler mevcut mudur? Her gün birçok bireyle muhatap olmak zorunda kalıyoruz. Bu kişilerden bazıları bizlere çok şey katarken, bazıları çok şey kaybettirebiliyor. Sosyal ilişkilerimizi kurarken nelere dikkat etmeliyiz? 
    Kaliteli insan için oluşturulmuş kriterlere bakalım öncelikle;
Dürüst ve güvenilir olması,
Dinlemeyi bilmesi,
Kendinden mümkün olduğunca az bahsetmesi,
Mütevazılığı, 
Teşekkür etmeyi bilmesi
Özür dilemekten çekinmemesi,
Yalakalıktan uzak durması,
Yapmacık davranmaması. 
    Bu 8 madde bize kaliteli insanın temel özelliklerini anlatıyor. Hayatımızda ki insanların kalitesi de bizim hayat kalitemizi belirliyor. Burada Jim Rohn’un şu cümlesi bize çok güzel ışık tutabilir. “Dünyanın en zeki insanı da olsanız, bulunduğunuz ortam vasat ve vasatın altındaki kimselerden ibaret ise, düzeyinizi bile koruma imkanınız yoktur. Hepimiz beraber en çok zaman geçirdiğimiz beş kişinin ortalamasıyız.” 
    Günlük hayatımızda kimlere yer vermeliyiz? Kimlere mesafeli davranmalıyız bu tamamen bizim elimizde. Peki mesafeler bize bir şey kaybettirir mi? Hayır, aksine bizim ruh sağlığımızı ve kişiliğimiz korumak için büyük bir fırsattır. Sevdiğim bir insandan duyduğum bir cümle çok güzel ifade ediyor bu durumu, “Güneş’in Dünya’ya olan mesafesini düşünün, ne kadar da güzel bir dengede, biraz yaklaşsa kavruluruz, biraz uzaklaşsa donarız. İnsanlar da böyle olmalı, o güvenli mesafe bozulmamalı.” Burada bahsedilen konu tamamen kendimizi korumak için belirlediğimiz sınırlardan ibarettir. 
Bir arkadaş düşünün, size karşı dürüst olmayan, sizi sürekli manipüle etmeye çalışan, hatasını görmeyen. Sizi ne kadar mutlu edebilir? Size ne katabilir? Bu şekilde bir bireyin hayatınız da olmasındansa olmaması daha sağlıklıdır. Kendi kararlarımızı kendimiz vermeliyiz. Bu hayat bizim, ya kaliteli yaşayacağız ya da kaliteye hasret kalacağız. Kaliteli insanlarla dolu bir yaşam temennisiyle, kalın sağlıcakla.