Hislerimizin veya içinde bulunduğumuz duygu durumlarımız bize rehber olabilir mi? Bazen kendimizi çok yorgun hissedebiliriz ya da kararsızlık içinde bulabiliriz. Çok sinirlendiğimiz zamanlarda vardır. Endişeli olduğumuz durumlarda olabilir. Gelin birlikte bu duygu durumlarını ve hayatımız da nasıl bir rehber olduklarını ele alalım. 
    İnsan hayatı duygulardan ibarettir. Aslında her anımızda benliğimizde bir duyguya sahibizdir. Sadece dikkat etmeyiz, hepsi bu! Peki, ne zaman kendini hissettirir bu duygular? En yoğun oldukları zaman bizim dikkatimizi çeker. Diğer zamanlarda alışkanlık haline getirdiğimiz için çoğu duygu durumumuzu fark etmeyiz. Peki yoğun bir döngü içine girdiğimiz de ne yapmalıyız? 
    Sinirlendiğimiz zaman, bunu en iyi ve hasarsız atlatmanın yolu, spor yapmaktır. Çünkü bedenimiz spor yaparken seratonin hormonu salgılamasını arttırır. Bu da genel anlamda antidepresanların temel hormonu olduğu için bizlere sakinlik verir. Sinirlilik hallerimizi zararsız bir şekilde atlatmamızı sağlar.
    Endişeliyseniz, nefes egzersizleri yapın. Bu nokta da özellikle derin derin nefes almanızda fayda var. Bu egzersiz vücudunuzda ki oksijen seviyesini de yükseltecektir. Bağışıklık sisteminizin de güçlenmesine katkı da sağlayacaktır.
    Üzgün ve Tedirginseniz, Geçmişte ki mutluluklarınıza ve başarılarınıza odaklanın. Bu odaklanma süreci sizin o anda ki motivasyonunuzu yükseltmenizi sağlayacaktır. Önemli olan süreci en hasarsız bir şekilde atlatmak ve olumsuz ruh halinden uzak durmanızdır. 
    İlhamsızsanız, Soğuk duş alın. Bu size enerji katacaktır, şöyle ki kan dolaşımınızı düzenleyecek, tansiyonunuzu dengeleyecek, metabolizmanızı hızlandıracak ve en önemlisi de endorfin homonu salgılayacaktır. Tüm bunlar sizi daha mutlu bir birey yapacak ve odaklanmanızı güçlendirecektir.
    Kararsızsanız, başlangıç noktanıza odaklanın. Bir konuda karar veremediğinizi fark ettiğiniz zaman olayların ya da düşüncenizin başladığı ana odaklanın. Yapmanız gerekenler kararsız kaldığınız o sürece kadar hangi yollardan geçtiniz, detaylı ve derinlemesine analiz yaparak artı ve eksileri değerlendirin. Bu size karar verme konusunda çok büyük yardımcı olacaktır. 
    Bedenen yorgunsanız, kaliteli bir uyku çekin, uyumadan önce alacağınız ılık bir duş size bu konuda yardımcı olacaktır. Uyku kaliteniz düşükse arttırmanın yollarına bakın, deliksiz uyku en kaliteli uykudur.
    Ruhen yorgun hissediyorsanız, yalnız kalmamaya özen gösterin. Ruhen yorgunluk, kendinizi yalnız hissetmenize ve depresif duyguların artmasına neden olur. Bunun önüne geçebilmek için de mümkün mertebe yalnız kalmamaya çalışın. Keyifli vakit geçirebildiğiniz arkadaşlarınızla bir arada olmaya özen gösterin.  
    Bildiğimiz üzere duygularımız ve hislerimiz bizim ruh halimizi belirler. Ruh halimiz de günlük hayatımızı belirler. Bu da demek oluyor ki yaptığımız işten, aldığımız kararlara kadar hislerimiz ve duygularımız oldukça etili! Bunun için de kendimizi içinde bulunduğumuz duyguları iyi tanımak ve o zamanları iyi yönetmek hayatımıza artı katacaktır. 
    Kalın sağlıcakla…